top of page
Search
  • nextAR.app

Sanal Gerçeklik Uygulaması Nasıl Çalışır ?



Son yıllarda teknoloji inanılmaz gelişme içerisine girdi. Bunula beraber bir çok alanda bir çok yenilikler ortaya çıktı. Ayrıca dev şirketler AR-GE çalışmaları için kaynaklarından milyonlarca hatta milyarlarca dolar aktarmaktadırlar. Bu çalışmaları hem ülkeler hem de firmalar yapmaktadırlar. 2000’li yılların başından itibaren teknolojide büyük bir ivme kazanıldı. Mobil telefonlar, tabletler, ultra kameralar ve sanal gerçeklikler. Sanal gerçeklikler aslında terim olarak en fazla on beş yıldır yaygın olarak bilinmektedir. Fikir olarak çok eskiye dayansa da pratik karşılığı olarak son on – on beş yıldır popülerdir. Bu yeni ve taze teknoloji hakkında öğrenilmesi gereken tüm bilgileri bu makalede topladık. Öncelikle sanal gerçeklik nedir ona bakmamız lazım.


Sanal Gerçeklik Nedir?


Sanal gerçeklik , özel gereçlerle kullanıcıların algılarını yönlendirerek belirli bir deneyim içerisindeymiş gibi hissetmelerini sağlayan ve amaçlayan bütün bir sistem için kullanılır. Diğer bir anlamda, sanal gerçeklik, yazılım tabanlı bir dünyada var olan bir gerçek yanılsamasıdır. 5 duyu organımızın sanal bir evrenin içerisinde gerçekten yer alıyormuşsunuz gibi duyumsamanıza imkan sağlayan dijital gereçlerin bütününe sanal gerçeklik denir. Günümüzde sanal gerçeklik teknolojisinde büyük bir hızla gelişme gözükmektedir. Sanal gerçekliğin en temel kullanılan materyali sanal gerçeklik gözlükleri ve kaskıdır. Sanal gerçeklik gözlükleri sayesinde üç boyutlu hazırlanmış bir evrenin içerisinde dilediğiniz gibi hareket edebilir, istediğiniz tarafa bakabilir, istediğiniz gibi dolaşabilirsiniz. Teknik olarak açıklamak gerekirse; sanal gerçeklik kişilerin orda olma hissiyatına kapıldığı pc destekli 3D yerler sayesinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda sanal gerçeklik uygulamasında farklı gereçler sayesinde sanal mekanlara katılabiliyor.(en yaygın kullanılan kasklar sayesinde) Bununla beraber kullanıcılar sanal gerçekliğe katıldığı andan itibaren gerçek dünya ile bağlantısı kesiliyor ve bütünüyle sanal gerçekliğin oluşturulduğu ortamlarda etkileşim içerisine giriyor; görüyor, işitiyor, dokunabiliyor.


Sanal Gerçeklik Türleri Nelerdir?


Kullanıcılar, herhangi bir sanal gerçeklik sistemine bağlandığında etrafını dolaşmak için kafasını 360 derecelik açılarla her tarafa hareket ettirebilir. Bazı sanal gerçeklik ortamları, kullanıcıların sanki sanal objelerle etkileşime geçecekmiş gibi hissetmelerini amaçlayan mobil araçlar ve özel zeminler uygulanır. Bazı farklı sanal gerçeklik system türleri vardır; Kısmen bir bölümü mevcut mobil telefonunuzu ya da pc’nizi kullanır fakat diğerlerinin işe yaraması için bir oyun konsoluna bağlı olması sağlanmalıdır. Kullanıcı, kendisini direct olarak cihaza bağlayan ve başa takılan bir ekran takarak film izleyebilir, video oyunları oynayabilir, fantezi dünyalarını yada gerçek yaşamdaki yerleri keşfedebilir, zor ve riski yüksek sporlar yapabilir, uçakla seyahat etmeyi öğrenebilir ya da ameliyat yapabilir. Artırılmış gerçeklik, devasa farkla farklı bir sanal gerçeklik biçimidir: Sanal gerçeklik gibi tüm etkileşimi sanallaştırmak yerine, gerçek objelerin üstüne sanal öğeler koyar.


Sanal Gerçeklik Nasıl Çalışır?


Sanal gerçeklikte hedef bir deneyim similasyonu yaratmak ve “varoluş hissi” uyandırmaktır. Bunu yapmak görme, duyma, dokunma ya da diğer duyulara benzer özellikleri taşıyan herhangi bir sayıda araç kullanılmasını sağlamak lazım. Sanal mekanı taklit etmek için yapılan birincil araç erkandır. Bu, belirli yerlere yerleştirilmiş monitörlerin ya da sıradan bir televizyonun kullanılması yardımıyla yapılabilir. Fakat genelde iki gözü de kapatan ve başa takılan bir gözlük yardımıyla gerçekleştirilir. Bu yolla sanal gerçeklik sistemi üzerinden beslenen şey dışında tüm görme açıları kapanır. Gerçek dünyada yer alan odalarda bulunan diğer dikkat dağıtıcıların bütünü engellendiği için, kullanıcı filme ve ya video oyunun içineymiş gibi hissedebilir. Kullanıcı sağa -sola veya aşağı yukarı baktığı zaman, sanal gerçeklik yazılımının imkan sağladığı gökü ve ya yeri görür. Bir çok sanal gerçeklik başlığının, gerçek dünyada deneyimlediğimiz gibi surround ses yapan yerleşik kulaklıklar yer alır. Mesela, sanal gerçeklik sahnesinde herhangi bir ses sağdan geldiğinde, kullanıcı sesi sağ kulaklıktan işitir. Sanal gerçelik yazılımı sayesinde özel nesne ya da eldivenler de, haptik geri bildirim yaratmak için uygulanabilir. Bu sayede kullanıcı sanal gerçeklik evreninde herhangi bir şeye dokunduğu zaman, gerçek dünyada da eline bir şey almış gibi hissedebilir.


Sanal Gerçeklik Uygulamaları Nelerdir?


Her ne kadar sanal gerçeklik genel olarak bilinen yalnızca kapsamlı oyun deneyimleri yaratmanın ya da yapay bir sinema ortamında pasif bir şekilde film izliyormuş gibi görülse de, aslına bakılırsa bir çok sanal gerçeklik uygulaması mevcuttu. Sanal gerçeklik uygulamaları bir çok alanda kullanılmaktadır bazıları ise:

- Oyun

-Teknoloji

- Eğitim ve Öğretim

- Pazarlama

- Mühendislik ve Tasarım


Özellikle mimarlık alanında sanal gerçekliğin inanılmaz önemli katkıları var. Herhangi bir mühendis ve ya mimar bir bina, köprü, ev vs. tasarlarken sanal gerçeklik sayesinde bütün projeyi istediği gibi çevirebilir, 360 derece ile görüntüyü yakalayıp inceleyebilir ve daha hızlı daha iyi hizmet sunar.


8 views0 comments

Recent Posts

See All

Artırılmış Gerçeklik ve Sağlık Hizmetleri Pazarı

Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality-AR), çeşitli iş, eğitim ve kişisel yaşam alanlarını etkilemekte ve geliştirmektedir. Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality-AR) endüstrisi dikkate değer bir or

bottom of page