Son yıllarda bilim ve teknoloji müthiş gelişim gösterdi. Bununla beraber teknoloji bir çok alanda bir çok yerde hayatımıza girdi. Evde kullandığımız en ufak alet bile bir önceki yüzyıl insanları için büyük bir olay olurdu. Teknolojinin bu gelişimiyle sadece temel ihtiyaçlarımızı ve hayatımızı kolaylaştırıcı teknolojik gereçleri kullanmamız dışında eğlence için, insanların keyifli zaman geçirmeleri için de gereçler üretildi ve hala üretilmeye devam ediyor. Bunların en başında da malumunuz üzere sanal gerçeklik gelmektedir. Yirmibirinci yüzyılda yaşamlarımıza dahil olan “Sanal Gerçeklik” hayatın bire bir aynısını oluşturmaya çalışan, bilgisayar destekli yapay bir ortamda bulunulmasıdır. Genelde görsel veya işitsel gereçlerle yapılan ya da kurgusal bir ortam deneyimi mümkün. Bu makalemizde sanal nedir ve sanal gerçeklik hakkında bilinmesi gereken öğeler üzerinde duracağız. Öncelikle tanım yapmamız gerekmektedir.
Sanal Gerçeklik Nedir?
Bütün duyu organlarımızın, gerçek olmayan yani sanal bir dünyanın içinde sahiden varoluyormuşsunuz gibi hissetmenizi olanak sağlayan dijital ve fiziksel gereçlerin hepsine sanal gerçeklik adı verilir. Şu günlerde sanal gerçeklik teknolojisi çok hızlı bir şekilde gelişme kaydetmektedir. Bu teknolojinin en yaygın kullanılan araçları ise sanal gerçeklik gözlükleridir. Sanal gerçeklik gözlükleri ile 3D tasarlanmış bir dünyanın içerisinde istediğiniz tarafa bakabilir, istediğiniz gibi dolaşabilirsiniz.
Teknik anlamda sanal gerçeklik kavramı kişilerin başka yerde yani orda olma hissini tattığı bilgisayar destekli üç boyutlu mekanlar aracılığıyla kullanılmaktadır. Bununla beraber sanal gerçeklik uygulamasında bir çok alet aracılığıyla sanal ortamlara dahil oluyor.(klasik olarak bildiğimiz kasklı ekranlardan) Ayrıca kullanıcılar sanal gerçekliğe dahil olduğu andan itibaren gerçek dünya ile ilişkisi kesiliyor ve tam anlamıyla sanal gerçekliğin oluşturulduğu mekanda olma hissini tadıyor. Sanal gerçeklik nedir sorusunun dışında sanal gerçekliğin kullanımı ve sanal gerçeklik ortamı hakkında da biraz bilgilendirme yapmamız lazım.
Sanal Gerçeklik Ortamları Nelerdir?
Sanal gerçeklik ortamları farklı kullanım alanlarına göre sınıflandırılmıştır. Bu gerçeklik duygusunun baskınlığına göre değerlendirlir. Sanal gerçeklikde sınıflandırmaları aşağıdaki gibi yapabilme şansımız vardır:
Yarı Katılımlı Ortamlar: yarı katılımlı ortamlar, ismi üzere, sanal gerçeklikte olan kişilerin yapay olarak oluşturulmuş mekana kısmi olarak deneyimlemesine yarı katılımlı ortamlar denir. Yarı katılımlı ordam sanal gerçeklikte olan kişinin bütünüyle gerçek dünyadan kopması mümkün değildir. Uçuş simülatörleri bu ortamda yer almaktadır. Kullanıcıların fazladan sanal gerçeklik kaskı ve ya gözlük takmasına ihtiyaç duyulmamaktadır.
Full Katılımlı Ortamlar: Bu sınıflandırmanın orijinal adı “Computer Assisted Virtual Environment”; kısaca CAVE’dir. CAVE sayesinde kullanıcı gerçek dünya ile bağlantısını tamamen koparır. Bu ortamın işlevselliği kullanıcının 5 duyu organlarının bütününe hizmet etmesidir. İşitme, görme ve temas etme duyularıyla yüzde yüz gerçeklik sağlayan bu ortam genelde kullanıcıların en beğendiği ve tercih ettiği ortam olarak görülmektedir.
Multi Kullanıcılı Ortamlar: Burada yer alan ortamda devasa sanal gerçeklik dünyası yer alır. Farklı farklı kullanıcılar bu sanal gerçeklik dünyası içerisinde hareket edebilir ve birbirleriyle etkileşime sahip olabilirler. Sadece oyun için değil eğitim amacıyla da bu ortam tercih edilebilmektedir. Eskiden var olan VR gereçleri fazlaca maliyetli ve rahatısızdı ama şimdilerde eskiye oranla çok daha konforlu ve ucuz olabilmektedir
Sanal Gerçeklik İçin Hangi Araçlar Gereklidir?
Sanal gerçeklik bir çok alanda bir çok kullanım şekline sahiptir. Sanal gerçeklik; eğitim, endüstri, oyun, savunma sanayisi, sağlık, eğlence, seyahat ve kültür turizmi alanlarında kullanılmaktadır. Yani neredeyse her alanda sanal gerçeklik kullanılıyor. Bilgisayarla yaratılmış veya geliştirilmiş bu yapay dünyanın içerisindeymişiz gibi hissiyata kapılmak için hangi araçlar kullanılıyor? Akıllı mobil cihazlar; telefon ve tabletlerde yer alan mobil uygulama ve sanal gerçekliğe uygun olarak tasarlanmış yeni nesil gözlüklerle artık sanal gerçek dünyasını sadece görmek değil, sanal sesleri de işitebilme ve sanal nesneleri oynatmak gibi imkanlarımız da var artık. Böylece zaman geçtikçe gelişen sanal gerçekliğin ileride daha fazla nasıl bir şeye dönüşeceği konusuna da değinmek gereklidir.
Sanal Gerçekliğin Geleceği
Sanal gerçekliğin gerçeklik noktasında daha çok gelişeceği düşünülmektedir. Bilgisayar oyunlarının gelişmesi aynı zamanda sanal gerçekliğin gelişmesine de katkı sunmaktadır. Bunula beraber oyunlarda da sanal gerçeklik simülasyonlarını ve fantastik evrenler deneyimlemeyi sürdüreceğiz. Sanal gerçeklik bir diğer taraftan da deneyimleme hissini farklı alanlarda tatmanıza olanak sağlıyor; seyahat konseptleri, ekstrem sporlar ve gidilmesi zor yerler ve yine sanal gerçeklik sayesinde odanızdayken dünyanın en büyük zirvelerine mobil cihazlarınızla ulaşmanız mümkün. Son zamanlarda bilgisayar oyunlarının piyasasında yeni tür aygıtlar zamanla daha çok kullanılıyor. Tek başına düşünülmemeli bu durum. Ayrıca eğlence sektörü ile rekabet eden sağlık ve eğitim sektörüne de katkıları göz ardı edilemez. Özellikle tıpta eğitim simülasyonları büyük konfor alanı sağlıyor. Halihazırda gelişim içerisinde olan bu teknoloji hayatımızı kolaylaştırarak ilerliyor. Sony, Google, Samsung gibi markaların bu sektörde AR-GE çalışmalarına devasa kaynak ayırmaları da sanal gerçekliğin kısa vadede çok daha gelişeceğini öngörülüyor.
Comments