top of page
Search
nextAR.app

Sanal Gerçeklik Maliyetini Neler Belirler?

Updated: Jan 31, 2021

Günümüzde sanal gerçeklik teknolojilerinin birçok yerde kullanıldığını görebiliyoruz. Bunun yanında bu tür teknolojiler gün geçtikçe daha fazla ortama adapte edilebiliyor. Aynı zamanda bu sistemler sağladıkları gerçeklik hissi ile ön plana çıkıyor. Günümüzde birçok insan sanal gerçeklik gözlükleri ile yeni ortamlardaymış gibi hissedebiliyorlar.


Sanal gerçekliğin farklı kullanım alanlarından birisi de oyunlarda sanal gerçeklik kullanımı olarak ön plana çıkıyor. Genel olarak sanal gerçeklik gözlükleri ile dahil olunan oyunda gerek efektlerin gerekse de ortamın daha iyi hissedilmesi ve sanki ortamdaymış gibi hareket etmek mümkün olabiliyor. Gelişen teknolojilerin bir sonucu olarak son yıllarda bu alanda daha gelişmiş teknolojiler ön plana çıkmış durumdadır.


Sanal Gerçeklik Nerelerde Kullanılıyor?


Genel olarak sanal gerçekliğin kullanım alanı gittikçe artıyor. İlk kullanıldığı ortamlardan birisi olan eğitim ortamlarında daha nitelikli eğitimler tasarlamak için sanal gerçeklik uygulamalarının gerçekleştirildiğini görüyoruz. Bunun yanında sanal gerçeklik uygulamalarının mimari alanda da kullanıldığı görülebiliyor. Yine bir diğer kullanım alanı ise sağlık alanı olarak ön plana çıkıyor.


Aynı zamanda bu sanal gözlükler ile gitmediğimiz yerlere gitmişiz gibi hissedebiliyoruz. Genellikle kültür ve seyahat düşkünlerinin bu türden özellikleri nedeni ile sanal gerçeklik teknolojilerini beğeni ile kullandığını biliyoruz. Aynı zamanda sanal gerçeklik önemli bir eğlence aracı olarak da öne çıkıyor. Bir diğer yaygın kullanım alanı ise oyun içi kullanım olarak öne çıkıyor.


Sanal Gerçeklik Maliyetleri Nasıl Belirlenir?


Genellikle sanal gerçeklikten yararlanmak için tercih edilen en yaygın araç sanal gözlükler olarak öne çıkıyor. Kendi kendinize gereken parçaları alarak sanal gerçeklik gözlüğü yapabilmeniz mümkün. Bunun yanında sanal gerçeklik gözlük fiyatları ortalama olarak 50 TL ile 300 TL arasında değişiyor. Bu tür gözlükler ile panoramik görüntü elde etmek ya da farklı mekanlarda gezinebilmek de mümkün olabiliyor.


Sanal gerçeklik maliyetleri daha yukarılara çıkabiliyor. Örneğin bu sistemleri için 3000 ya da 4000 TL maliyetli sistemler de bulunuyor. Bunun yanında sanal gerçeklik için kullanılan tek aparat gözlük değil. Bunun yanında kulaklık ve diğer aparatların kullanımı ile birlikte maliyetlerin daha da arttığını görebiliyoruz. Oyun yapımcıları sanal gerçeklik barındıran oyunları sahneye sunarak oyunlarda sanal gerçeklik kullanımını destekliyorlar.


Sanal Gerçeklik Teknolojisi Nasıl Çalışıyor?

Sanal gerçeklik teknolojilerinin altında yatan en önemli teknolojik kısım farklı görüntülerin birleştirilerek tümleşik ve devamlı bir görme imkanının sağlanmasıdır. Temel çalışma mantığı açısından sanal gerçeklik farklı görüntülerin bir araya getirilmesi ve sanal gerçeklik kullanan kişide derinlik algısının oluşturulmasına dayanıyor.


Bu sistemlerin tasarlanmasında farklı teknolojik özellikler ön plana çıkıyor. Giyilebilir teknolojilerden birisi olan sanal gerçeklik teknolojilerinin günümüzde giderek daha fazla yaygınlaşması ile birlikte özelliklerde oyun içi deneyimlerin daha iyi yaşandığı ifade edilebilir.


Oyunlarda Sanal Gerçeklik


Oyunlarda sanal gerçekliğin kullanımı giderek yaygınlaşıyor. Oyunlarda daha gerçekçi bir his oluşturabilmek ve farklı ortamları daha gerçekçi olarak tasvir edebilmek için sanal gerçeklikten yararlanılabiliyor. Firmalar farklı sanal gerçeklik oyunları ile müşterilerin beklentilerini karşılıyor. Sanal gerçeklik barındıran oyunları oynayabilmek için bu giyilebilir teknolojilere sahip olmak gerekiyor.


Çeşitli oyun üreticileri aynı zamanda sanal gerçeklik cihazlarının üretimini de gerçekleştiriyorlar. Kendi platformlarında bu tür sanal gerçeklik ürünlerini kullanarak daha gerçekçi bir oyun deneyimi yaşayabilmek mümkün olabiliyor. Son dönemde sanal gerçeklik temalı çok sayıda oyun oyun severlerin beğenisine sunulmuş vaziyette olduğundan bu alanda ihtiyaç duyulan oyunlar da giderek daha fazla çeşitleniyor. Birçok farklı firma sanal gerçeklik uygulamaları ile uyumlu oyunları müşterilere ulaştırıyor.


Sanal Gerçeklik ve Avantajları

Sanal gerçekliğin çeşitli özellikleri ön plana çıkmasına neden oluyor. Bu tür özellikleri maddeler halinde listelemek mümkün:

  • Sanal gerçeklik ile daha yüksek deneyim sağlanabiliyor

  • Sanal gerçeklik uygulamaları özellikle eğitimde daha başarılı sonuçlar elde edilmesine imkân tanıyor

  • Sanal gerçeklik maliyetleri yeni bir teknolojiye göre daha uygun olabiliyor

  • Sanal gerçeklik kullanım alanı giderek daha fazla tercih ediliyor

Bu tür kullanım alanlarının yaygınlaşması ile birlikte sanal gerçeklik daha fazla tercih ediliyor. Günümüzde sanal gerçeklik uygulamalarına yönelik alt yapı sistemlerinin daha fazla kullanılması ile ilerleyen dönemde daha fazla sanal gerçeklik uygulamasının hayatımıza gireceğini iddia edebiliriz.


Sanal Gerçeklik ve Çeşitli Teknolojiler


Oyunlarda sanal gerçeklik için farklı platformlar bulunuyor. Son dönemde çeşitli cihazlara uyumlu sanal gerçeklik oyunlarının gerek bilgisayar ve gerekse de playstation gibi ortamlarda bu tür oyunları oynamaya imkân sağladığı görülüyor. Aynı zamanda bu tür oyunların oynanması için sanal gerçeklik gözlüğü dışında da çeşitli mekanizmalar kullanılabiliyor.


Birçok farklı oyun firması tarafından daha iyi oyun deneyimi sağladığı için tercih edilen sanal gerçeklik uygulamaları aynı zamanda sinema alanında da kullanılıyor. Sanal gerçeklik ile ilgili cihazların da daha fazla gerçek deneyim sağlamak adına çeşitlendiği söylenebilir. Giyilebilir teknolojiler alanında meydana gelen gelişmelerin bir sonucu olarak günümüzde bu alanda sunulan hizmetlerde de çeşitlilik görülüyor.


11 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page