top of page
Search
  • nextAR.app

Arttırılmış Gerçeklik Neden Önemlidir?

Updated: Jan 31, 2021

Arttırılmış gerçeklik uygulamaları giderek daha fazla önem taşıyor. Günümüzde bu tür uygulamaların yaygın olarak görülmesinin ana nedeni gerçeklik hissi uyandırması olarak öne çıkıyor. Arttırılmış gerçeklik uygulamalarının kullanım alanları da giderek artıyor. Genellikle bu tür imkanlar için çeşitli cihazlar kullanılıyor. Bu tür cihazlar arasında sanal gerçeklik gözlükleri başta geliyor.


Arttırılmış gerçeklik uygulamaları sinemadan bilgisayar oyunlarına farklı yerlerde kullanılıyor. Kullanılan bu uygulamalar sayesinde daha iyi bir deneyim yaşama imkânı ortaya çıkıyor. Aynı zamanda bu tür uygulamalar ile öğrenme deneyimlerinin arttırılması da mümkün olabiliyor. Uzaktan müdahale ve kontrol sistemleri de arttırılmış gerçeklik uygulamaları ile mümkün olabiliyor. Günümüzde birçok alanda bu teknolojiden yararlanılabiliyor.


Arttırılmış Gerçeklik Nasıl Ortaya Çıkıyor?


Arttırılmış gerçeklik uygulamalarının hayata geçirilmesi için bilgisayar kullanılıyor. Bilgisayarlarda kullanılan çeşitli programlar ile çok sayıda görüntünün ve grafiğin birleştirilmesi ile birlikte ortaya tümleşik ve derinliği olan görüntüler çıkabiliyor. Günümüzde arttırılmış gerçeklik uygulamalarının kullanımı ve uygulanması aşamasında bilgisayarlar önemli bir yer tutuyor.

Aynı zamanda arttırılmış gerçeklik için tercih edilen çeşitli programlar ile görsellerin daha iyi bir şekilde kullanılması da mümkün olabiliyor. Genellikle fotoğrafların bir araya getirilmesi ile birlikte ilkel anlamda arttırılmış gerçeklik meydana getirilebiliyor. Bunun yanında arttırılmış gerçeklik uygulamalarının görüntülenmesi için çeşitli uygulamalar bulunuyor. Bu uygulamalar ile arttırılmış gerçeklik sağlanabiliyor.


Arttırılmış Gerçeklik Nerelerde Kullanılıyor?


Genel olarak kullanım alanı eğlence sektörü olmak ile birlikte arttırılmış gerçeklik uygulamalarının kullanıldığı daha farklı alanlar da bulunuyor. İş amaçlı arttırılmış gerçeklik uygulamaları giderek daha fazla önem kazanıyor. Bunun yanında sinema alanında da arttırılmış gerçeklik uygulamaları giderek daha fazla tercih ediliyor. Yine oyunlarda da arttırılmış gerçeklik uygulamalarına daha fazla rastlayabiliyoruz.


Aynı zamanda arttırılmış gerçeklik sağlık alanında uzaktan erişim imkânı sunuyor. Askeri anlamda tatbikatların yapılması ve çeşitli simülatörlerin kullanılması da arttırılmış gerçeklik ile mümkün olabiliyor. Tüm bu alanların yanı sıra eğitim amaçları için de arttırılmış gerçeklik tercih ediliyor. Görüldüğü gibi arttırılmış gerçeklik kullanım alanları çeşitlilik gösteriyor ve her geçen gün daha fazla alanda kullanıldığına şahit oluyoruz.


Arttırılmış Gerçeklik Faydaları


Genel olarak faydalarını maddeler halinde listelemek mümkün:

  • Arttırılmış gerçeklik ile gerçeğe en yakın deneyim elde ediliyor

  • Arttırılmış gerçeklik ile uzaktan erişim mümkün olduğundan iş amaçlı kullanım avantajı sağlıyor

  • Arttırılmış gerçeklik ile oyun sektöründe bir dönüşüm yaşanıyor

  • Arttırılmış gerçeklik uygulamaları ile daha fazla insan mesafe bağımsız çalışabiliyor

  • Arttırılmış gerçeklik internet hızlarının artması ile birlikte daha işlevsel hale geliyor

Bu tür faydaları nedeni ile günümüzde arttırılmış gerçeklik teknolojilerine olan talep ve bu alana yapılan yatırım miktarı da artış gösteriyor. Ülkemizde de bu alanda hizmet veren firma sayısı ve bu tür uygulamaları tercih eden kişi sayısı düzenli olarak artış gösteriyor.


Arttırılmış Gerçeklik Araçları

Genellikle arttırılmış gerçeklik için gözlük kullanımı yaygın olarak görülüyor. Bir sensör yardımı ile baş hareketlerine bağlı olarak görüntülerin değişebildiği bu tür uygulamalar için arttırılmış gerçeklik gözlüğü sıklıkla tercih ediliyor. Bunun yanında arttırılmış gerçeklik için tercih edilen bir diğer cihaz ise vücut üzerine yerleştirilen çeşitli sensörler oluyor. Bu sensörler yardımı ile daha iyi hissetme ve gerçeğe daha fazla yakınlaşma mümkün oluyor.


Bunun yanında çeşitli ses sistemleri farklı yönlerden gelen seslerin daha iyi duyulmasına imkân tanıyor. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte daha yenilikçi teknolojilerin de hayatımıza girmesi ve arttırılmış gerçeklik deneyimlerinin daha da iyileştirilmesi mümkün olabiliyor.


Arttırılmış Gerçeklik Oyunları

Günümüzde oyun severlerin ilgi ile takip ettiği birçok farklı arttırılmış gerçeklik oyunları bulunuyor. Bu oyunlardan belki de en meşhuru olan Pokemon go oyunu dünya üzerinde milyonlarca kişi tarafından oynanan bir oyun olarak öne çıkıyor. Gerçek dünyada sadece sanal uygulamalar ile görülebilen pokemonların toplanması ve birbiri ile rekabet etmesine dayanan bu oyun yoğun kullanım sağlayarak bu alanda oldukça başarılı olmuştur.


Yine popüler oyunların de arttırılmış gerçeklik versiyonları bulunuyor. Ingress, Harry Potter akla gelen sanal gerçeklik oyunları arasında yer alıyor. Bu tür oyunların yanı sıra çeşitli uygulamalar da oyunları arttırılmış gerçeklik olarak oynamaya imkân tanıyor. Günümüzde farklı ve yeni arttırılmış gerçeklik oyunları piyasaya sürülüyor.


Arttırılmış Gerçeklik İle Gerçekçi Deneyim

Daha iyi bir oyun deneyimi için arttırılmış gerçeklik ile ilgili cihazları satın alabilirsiniz. Bu tür cihazları fiyatları genellikle 100 TL ile başlıyor. Daha ucuz ürünler bulabilmek de mümkün. Bunun yanında daha pahalı olan ve daha fazla gerçeklik hissi veren aparatlar da bulunuyor. Bunun yanında bazı firmalar sanal gerçeklik gözlükleri ile birlikte çeşitli uygulamaları ve oyunları da yüklü olarak sunabiliyor.


Sonuç olarak arttırılmış gerçeklik oyunları ve çeşitli alanlarda uygulanması daha iyi gerçeklik deneyimi yaşamak isteyenlerin ihtiyaçlarını karşılıyor. Günümüzde bu alanda hizmet veren çeşitli firmalar müşteri deneyimlerini iyileştirmek adına çeşitli çözümler sunuyor. Siz de nitelikli arttırılmış gerçeklik deneyimi için bu cihazları kullanabilirsiniz.


11 views0 comments

Recent Posts

See All

Artırılmış Gerçeklik ve Sağlık Hizmetleri Pazarı

Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality-AR), çeşitli iş, eğitim ve kişisel yaşam alanlarını etkilemekte ve geliştirmektedir. Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality-AR) endüstrisi dikkate değer bir or

bottom of page